fbpx

Growth Hacking: Για άλλους κάτι νέο, για εμάς η ιστορία μας εδώ και 25 χρόνια

Πολύ συζήτηση γίνεται για το Growth Hacking σε όλο τον κόσμο και -επιτέλους και- στη χώρα μας. Πολύ συχνά, νέοι όροι έρχονται να περιγράψουν περιεχόμενα και νοήματα που ήδη υπάρχουν. Με την «εισβολή» του ψηφιακού έπρεπε να περιληφθούν οι πρακτικές και οι τεχνικές που αφορούν και σε αυτό το πεδίο δραστηριότητας.

Στην πραγματικότητα το Growth Hacking είναι μια γνωστή διαδικασία. Οι παλιότεροι του marketing γνωρίζουν την επιτομή της «παρατήρησης» που είναι γνωστή ως «Look At your Fish».

Το Growth Hacking λοιπόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που θα έκανε ο οποιοσδήποτε αν κατάφερνε να βρει τον κρίσιμο ποιοτικό χρόνο και την αντικειμενικότητα να δει βαθιά μέσα στην επιχείρησή του τις μικρές τρύπες «διαρροής» και «ελαττωμάτων». Και στη συνέχεια να έβρισκε τις ταιριαστές βελτιώσεις και τη φροντίδα που θα έκρινε πως μπορεί να αλλάξει η πορεία της επιχείρησης με μικρές αλλαγές που όμως εισφέρουν μεγάλο αποτύπωμα.

Θα προσπαθήσουμε να καταδείξουμε τη λογική του growth hacking μέσα από έναν παραλληλισμό.

Κάποτε, για να ζεστάνεις νερό για μπάνιο ή για να πλύνεις τα πιάτα, η μόνη λύση ήταν να ανάψεις το θερμοσίφωνο. Εδώ και μερικές δεκαετίες όλο και περισσότερα σπίτια εγκαθιστούν ηλιακούς θερμοσίφωνες διότι με αυτό τον τρόπο αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια κάτι που έχει σαφές θετικό αποτύπωμα στην κατανάλωση και το περιβάλλον. Ένα άλλο παρόμοιο παράδειγμα είναι η αλλαγή των κουφωμάτων από ξύλινα ή παλιάς τεχνολογίας με νέα που στεγανώνουν τον χώρο περιορίζοντας τις ενεργειακές ανάγκες για ψύξη ή θέρμανση του χώρου ανάλογα με την εποχή.

Αν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού επιλέξει να αφήσει τον παλιό ηλιακό ή τα παλιά αλουμίνια το μόνο που θα συμβεί είναι ότι θα συνεχίσει να εκταμιεύει μεγάλα ποσά για ζεστό νερό στη βρύση του, για ψύξη το καλοκαίρι και για θέρμανση το χειμώνα.

Η αντικατάστασή τους αποτελεί μια τυπική περίπτωση Growth Hacking, γιατί στην πραγματικότητα σε μια έξυπνη επιλογή έχει μια μακροχρόνια λύση που αλλάζει την ενεργειακή επίδοση του σπιτιού του για πάντα, εξοικονομώντας του πόρους, επίσης, για πάντα.

Το Growth Hacking, επισήμως το συναντήσαμε πρώτη φορά στις startup εταιρείες της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Ο τεχνολογικός τομέας ήταν το θερμοκήπιό τους. Οι εταιρείες αυτές έχουν παραδοσιακά περιορισμένη κεφαλαιακή βάση μιας και βρίσκονται στην αφετηρία τους. Έτσι τα στελέχη και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών είναι υποχρεωμένοι να κινητοποιήσουν το μυαλό τους στην κατεύθυνση παραγωγής πλούτου με τους λιγότερους δυνατούς πόρους. Στην πραγματικότητα αναζητούν το κάθε ένα μικρό χαρακτηριστικό, σημείο, όπλο της εταιρείας τους που θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους.

Άρα το Growth Hacking είναι όλες εκείνες οι βέλτιστες πρακτικές που αν κανείς τις ακολουθήσει μπορεί να αλλάξει την πορεία της εταιρείας του. Στην περίπτωση του e-commerce είναι πολύ συχνό το φαινόμενο παρότι γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχει η υποδομή μας, π.χ. να επιμένουμε να ρίχνουμε όλο και περισσότερους πόρους που αφορά στην απόκτηση νέων επισκεπτών. Στο παράδειγμα των αλουμινίων, είναι σαν να επιμένουμε να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του λέβητα, ενόσω ξέρουμε ότι το σπίτι είναι «σουρωτήρι». Όσο μεγαλύτερες είναι οι τρύπες του χωνιού τόσο πιο ακριβοπληρωμένοι πελάτες θα καταλήγουν στο «καλάθι».

Στην Plushost, εδώ και πολλά χρόνια έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο συνεργασίας σκοπός του οποίου είναι να εντοπίζει και να καλύπτει κάθε μία από αυτές τις «τρύπες» που μπορεί να υπάρχουν στο χωνί και να αποτελούν αιτία διαρροής εσόδων για το e-shop. Όλοι όσοι έχει τύχει να εκτεθούν σε κάποια παρουσίαση μας έχουν αντιληφθεί ότι στη βάση της φιλοσοφίας μας βρίσκεται η αρτιότητα της κατασκευής της πλατφόρμας. Δεν αφήνουμε καμία τρύπα την οποία να μην έχουμε καλύψει για να μην έχουμε απώλεια «ζέστης το χειμώνα και δροσιάς το καλοκαίρι». Χρησιμοποιούμε τη «γεωθερμία», αξιοποιούμε τον «ήλιο» και φροντίζουμε με στοργή και μεθοδικότητα κάθε παράμετρο μέσα στο e-shop που βελτιώνει τις επιδόσεις. Μετά τη «στεγανοποίηση» αρχίζουμε να συζητάμε για επενδύσεις στο marketing. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε το business του συνεργάτης μας, τόσο οι προτάσεις που υποβάλλουμε ξεφεύγουν από τις προτάσεις ενός e-commerce agency και τείνουν πιο κοντά σε προτάσεις που θα υπέβαλε ένας partner.

Όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζουμε ότι η διαρκής βελτίωση είναι η προϋπόθεση για την επιβίωση μιας επιχείρησης. Παντού κρύβονται σημεία που αν κανείς τα βελτιώσει μπορούν να αλλάξουν την πορεία της επιχείρησης.

Ας πούμε… το να αξιοποιεί κανείς με τον ορθό τρόπο τους εγγεγραμμένους χρήστες είναι, λόγω του εξαιρετικού ROI της μεθόδου, ένας παράγοντας που μπορεί να αλλάξει την πορεία της επιχείρησης. Το να βελτιώσεις την εμπειρία χρήστη στις κινητές συσκευές είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επίδοση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Στο σύνολο των δράσεων μιας e-commerce επιχείρησης, μια τέτοια επένδυση είναι σχεδόν αμελητέα, όμως επηρεάζει θεμελιωδώς τη συνολική επίδοσή της.

Είμαστε περήφανοι λοιπόν που στον πρώτο διαγωνισμό Growth Hacking για την Ελληνική Αγορά, κατακτήσαμε την κορυφή και τον τίτλο του Most Awarded Growth Ηacking Agency!

Στην Plushost όμως, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, ο όρος «Growth Hacking», ήταν ανέκαθεν μέρος του DNA μας, απλά τώρα επαναδιατυπώθηκε και περιέλαβε όλα όσα συνιστούν το είναι μας. Την εταιρική μας φιλοσοφία εδώ και 20 χρόνια. Την ικανότητα αλλά και την εμμονή μας να αξιοποιούμε την τεχνολογία στο έπακρο, να εστιάζουμε στα analytics, να ελισσόμαστε δημιουργικά και να αναζητούμε διαρκώς νέους, γρήγορους και ταυτόχρονα οικονομικούς τρόπους ανάπτυξης για τα e-shops που μας εμπιστεύονται. Εν ολίγοις, την ικανότητά μας να λειτουργούμε ως Growth Hackers. Ως προγραμματιστές και marketers μαζί!

Με τα 11 βραβεία που αποσπάσαμε δίπλα σε υποψηφιότητες από τη Volvo, την Allianz και τόσες άλλες, έχουμε τη χαρά να τοποθετούμε σε ίδιο επίπεδο πρωτοτυπίας και αποδοτικότητας ελληνικές επιχειρήσεις που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τις μεγάλες και «γυαλιστερές» μάρκες με τα πολυπληθή τμήματα marketing.

Απολαύστε το ταξίδι σε Growth Hacking τακτικές και εξερευνήστε τα περιθώρια ανάπτυξής της επιχείρησής σας χωρίς υπερπενδύσεις μαζί με το Most Awarded Growth Ηacking Agency.

Μη διστάσετε. Αν πιστεύετε ότι τώρα είναι η ώρα να αλλάξετε βηματισμό, καλέστε μας στο 24310 31044 ή επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του info@plushost.gr και ζήστε την εμπειρία Plushost.

Προτείνουμε να διαβάσεις κι αυτά τα άρθρα:

Επικοινωνήστε μαζί μας