fbpx

Θανάσης Καμέας: Πώς να φέρεις περισσότερες παραγγελίες μέσα στα Marketplaces

Στην εποχή που το Ηλεκτρονικό Εμπόριο αναπτύσσεται με ταχύτητες φωτός, τα marketplaces έχουν εξελιχθεί σε πανίσχυρα κανάλια πώλησης, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες e-shops εύκολη πρόσβαση σε εκατομμύρια αγοραστές.

Σίγουρα, τα Μarketplaces αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας και μέρος του success story κάθε εμπόρου που δραστηριοποιείται στο eCommerce. Η επιτυχία σε ένα marketplace, όμως, προϋποθέτει στρατηγική σκέψη και μεθοδική προσέγγιση.

Παρά τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρουν τα marketplaces, υπάρχουν και προκλήσεις που οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν:

Έντονος ανταγωνισμός: Η «συγκατοίκηση» εκατοντάδων εμπόρων σε ένα marketplace σημαίνει ότι η αγορά είναι υπερβολικά κορεσμένη. Ο ανταγωνισμός είναι έντονος, και οι λιανέμποροι πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ξεχωρίσουν με την ποιότητα των προϊόντων τους, τις τιμές, τη διαθεσιμότητα, την εξυπηρέτηση πελατών και άλλα χαρακτηριστικά.

Διαχείριση αποθεμάτων: Η αποτελεσματική διαχείριση των αποθεμάτων είναι σημαντική για τη διατήρηση της επιτυχίας σε ένα marketplace. Οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών καταστημάτων πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν τη ζήτηση και να διαχειρίζονται τα αποθέματά τους αποτελεσματικά, προκειμένου να αποφύγουν εξαντλήσεις ή υπερβολικά αποθέματα.

Αξιοπιστία και αξιολογήσεις: Οι πελάτες στα marketplaces βασίζονται κυρίως στις αξιολογήσεις άλλων χρηστών για να κρίνουν την αξιοπιστία των πωλητών. Μια αρνητική αξιολόγηση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις πωλήσεις. Επομένως, οι πωλητές πρέπει να επιδιώκουν συνεχώς την παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών και προϊόντων, ώστε να αποσπούν θετικές αξιολογήσεις.

Πολιτικές και περιορισμοί των marketplaces: Τα marketplaces έχουν συχνά συγκεκριμένες πολιτικές και περιορισμούς που oφείλουν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων να τηρούν. Αυτά αποτελούν τους κανόνες λειτουργίας του κάθε marketplace. Mπορεί να περιλαμβάνουν περιορισμούς στις τιμές, τους όρους επιστροφής, τις διαφημίσεις. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτούς τους περιορισμούς και να τους ακολουθούν προσεκτικά.

Κόστος και προμήθειες: Τα marketplaces χρεώνουν προμήθειες ή ποσοστά από τις πωλήσεις. Αυτά τα κόστη μειώνουν τα κέρδη των εμπόρων και επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Συνολικά, οι έμποροι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να αναπτύξουν στρατηγικές που θα τους επιτρέψουν να ξεχωρίσουν σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο. Πολύ απλά γιατί τα Marketplaces παραμένουν ένα ζωντανό και κυρίως μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Και ένας έμπορος θα πρέπει να εμφανίζεται σε όλες τα σημεία της αγοράς για να μπορεί να διεκδικήσει περισσότερες παραγγελίες.

Κάθε σημείο στο οποίο τοποθετεί τα προϊόντα του ο έμπορος – και φυσικά και στα marketplaces – έχει και μια αντίστοιχη στρατηγική.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο βασικός και πιο ισχυρός μαγνήτης για να φέρει περισσότερες παραγγελίες μέσα στα Marketplaces είναι η καλύτερη τιμή. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Ας δούμε με λεπτομέρειες τα βασικά βήματα για την αύξηση των παραγγελιών σας, μέσα στα Marketplaces:

1. Εξαιρετικά Προϊόντα:
Ποιότητα: Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σας ξεχωρίζουν για την ποιότητα κατασκευής, υλικών και λειτουργίας, ανταποκρινόμενα στις προσδοκίες των πελατών.

Απόθεμα: Διατηρήστε επαρκές απόθεμα για άμεση διαθεσιμότητα και γρήγορη παράδοση, χτίζοντας εμπιστοσύνη στους αγοραστές.

2. Ανταγωνιστικές Τιμές:
Έρευνα: Συγκρίνετε τις τιμές σας με τον ανταγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη ποιότητα, κόστος και προσφερόμενη αξία. Αγνοήστε όλους όσους μειώνουν αθέμιτα τις τιμές.

Εκπτώσεις: Εξετάστε προσφορές και εκπτώσεις για να προσελκύσετε πελάτες, όπως εκπτώσεις πρώτης αγοράς, εποχικές προσφορές ή πακέτα προϊόντων.

Δυναμική Τιμολόγηση: Εξετάστε εργαλεία δυναμικής τιμολόγησης για προσαρμογή στις τάσεις της αγοράς και τον ανταγωνισμό.

3. Βέλτιστη Παρουσίαση Προϊόντων:
Τίτλοι: Δημιουργήστε ελκυστικούς τίτλους που περιλαμβάνουν περιγραφικές λέξεις-κλειδιά, όνομα προϊόντος και βασικά χαρακτηριστικά.

Περιγραφές: Δημιουργήστε λεπτομερείς και σαφείς περιγραφές, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά, τα οφέλη και τις χρήσεις κάθε προϊόντος.

Κατηγοριοποίηση: Επιλέξτε σωστά τις κατηγορίες και τα tags για εύκολη αναζήτηση από τους πελάτες.

Περιεχόμενο: Προσθέστε πλούσιο περιεχόμενο, όπως βίντεο, infographics ή 360° φωτογραφίες για να ενισχύσετε την εμπειρία αγοράς.

Ειδικά για Φωτογραφίες: Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας φωτογραφίες από διάφορες γωνίες, ιδανικά σε λευκό φόντο, για να προσφέρετε στους πελάτες μια ρεαλιστική εικόνα. Στις φωτογραφίες θα πρέπει να αναδεικνύονται τα USP του προϊόντος.

4. Άψογη Εξυπηρέτηση Πελατών:
Επικοινωνία: Απαντήστε άμεσα και με ευγένεια σε ερωτήσεις, σχόλια ή ανησυχίες των πελατών, «χτίζοντας» σχέσεις εμπιστοσύνης.

Επίλυση Προβλημάτων: Αντιμετωπίστε τυχόν προβλήματα με επαγγελματισμό και ταχύτητα, προσφέροντας λύσεις και αποζημίωση όπου χρειαστεί.

Μετά την Πώληση: Συνεχίστε την υποστήριξη μετά την αγορά, ζητώντας κριτικές, προσφέροντας εγγύηση και παραμένοντας διαθέσιμοι για τυχόν ερωτήματα.

5. Κριτικές και Αξιολογήσεις:
Ενθάρρυνση: Ζητήστε ευγενικά από τους ικανοποιημένους πελάτες να αφήσουν θετικές κριτικές και αξιολογήσεις για τα προϊόντα σας.

Απαντήσεις: Απαντήστε σε όλες τις κριτικές, ευχαριστώντας για τις θετικές αξιολογήσεις και αντιμετωπίζοντας με ειλικρίνεια και προθυμία τις αρνητικές.

Βελτίωση: Χρησιμοποιήστε τις κριτικές και τις αξιολογήσεις για να βελτιώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Αναγνωρίστε επαναλαμβανόμενα παράπονα και λάβετε διορθωτικά μέτρα.

6. Marketing και Προώθηση:
Εργαλεία Marketplace: Επωφεληθείτε από τα διαθέσιμα εργαλεία marketing και προώθησης που προσφέρει η κάθε πλατφόρμα marketplace. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν διαφημίσεις με πληρωμή ανά κλικ (PPC), προβολές σε κεντρικά σημεία της ιστοσελίδας ή προγράμματα επιβράβευσης πωλητών.

Social Media: Χρησιμοποιήστε τα social media για να προωθήσετε τα προϊόντα σας και να χτίσετε μια κοινότητα πελατών. Δημοσιεύστε ενδιαφέρον περιεχόμενο, προσφορές και διαγωνισμούς για να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα σας.

Email Marketing: Δημιουργήστε λίστες email με τους πελάτες σας και στείλτε ενημερωτικά μηνύματα για νέα προϊόντα, προσφορές ή χρήσιμες συμβουλές σχετικές με αυτά.

7. Συνεχής Βελτίωση:
Δεδομένα Πωλήσεων: Αναλύστε τα δεδομένα πωλήσεων για να εντοπίσετε προϊόντα με χαμηλές επιδόσεις ή κατηγορίες με αυξημένη ζήτηση. Προσαρμόστε ανάλογα τις στρατηγικές τιμολόγησης και προώθησης των προϊόντων.

A/B Testing: Πραγματοποιήστε δοκιμές A/B για να βελτιστοποιήσετε τις καταχωρήσεις προϊόντων σας και τις καμπάνιες marketing. Για παράδειγμα, δοκιμάστε διαφορετικούς τίτλους προϊόντων, φωτογραφίες ή τιμές για να δείτε τι αποδίδει καλύτερα.

Τάσεις Αγοράς: Παραμείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες τάσεις της αγοράς και τις αλλαγές στα marketplaces. Προσαρμόστε την επιλογή προϊόντων και τις στρατηγικές marketing για να ανταποκριθείτε στις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

Προγράμματα Ανταμοιβής: Συμμετάσχετε σε προγράμματα ανταμοιβής και προνομίων που προσφέρει το marketplace, δίνοντας κίνητρα στους πελάτες να αγοράσουν από εσάς.

Δωρεάν Μεταφορικά: Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε δωρεάν μεταφορικά ή εκπτώσεις σε μεταφορικά για να αυξήσετε την ελκυστικότητα των προϊόντων σας.

Προσφορές Πακέτων: Δημιουργήστε ελκυστικές προσφορές πακέτων που συνδυάζουν διαφορετικά προϊόντα σε μειωμένη τιμή, ενθαρρύνοντας τους πελάτες να αγοράσουν περισσότερα.

Εργαλεία Αυτοματοποίησης: Εξερευνήστε τη χρήση εργαλείων αυτοματοποίησης για να βελτιστοποιήσετε εργασίες όπως η διαχείριση αποθέματος, η τιμολόγηση και η επικοινωνία με τους πελάτες, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους.

Συμμετοχή στην Κοινότητα: Συμμετέχετε σε φόρουμ και ομάδες του marketplace για να αλληλεπιδράσετε με άλλους πωλητές, να ανταλλάξετε ιδέες και να μάθετε από τις εμπειρίες τους.

Εξειδίκευση: Εστιάστε σε μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων ή αγοράς, στην οποία μπορείτε να χτίσετε expertise και να προσφέρετε στους πελάτες εξειδικευμένες γνώσεις και υπηρεσίες.

Προσωποποίηση: Προσφέρετε επιλογές personalization για τα προϊόντα σας, δίνοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τα προϊόντα στις δικές τους ανάγκες και προτιμήσεις.

Διαχείριση Φήμης: Παρακολουθήστε και διαχειριστείτε online φήμη σας, απαντώντας σε κριτικές και σχόλια και λαμβάνοντας μέτρα για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Επαγγελματισμός: Διατηρήστε μια επαγγελματική εικόνα σε όλες τις πτυχές της παρουσίας σας στο marketplace, από την επικοινωνία με τους πελάτες έως τη διαχείριση των παραγγελιών.

Συνεχής Μάθηση: Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις βέλτιστες πρακτικές για marketplaces, επενδύοντας στην εξέλιξη και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας.

Εφαρμόζοντας τους κανόνες στο Marketplace

Για να συμμετέχετε και να πουλήσετε τα προϊόντα σας σε ένα marketplace, πρέπει να τηρείτε τους κανόνες και τις οδηγίες που έχει θέσει η πλατφόρμα. Εδώ είναι μερικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε και πως θα πρέπει να συμπεριφερθείτε μέσα στο marketplace:

  • Διαβάστε και κατανοήστε τους όρους και τις προϋποθέσεις: Πριν από την εγγραφή σας σε ένα marketplace, διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις κανονιστικές οδηγίες που έχει θέσει η πλατφόρμα. Αυτοί οι κανόνες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο marketplace.
  • Καταχωρήστε τις απαιτούμενες πληροφορίες και δεδομένα στο προφίλ σας με ακρίβεια και ειλικρίνεια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η επικοινωνία σας με τους πελάτες είναι επαγγελματική.
  • Με τη συμμόρφωσή σας προς τους κανόνες και τις οδηγίες του marketplace, μπορείτε να διασφαλίσετε μια θετική εμπειρία πελατών και μια επιτυχημένη παρουσία για το κατάστημά σας στην πλατφόρμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η επιτυχία στα marketplaces απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική που συνδυάζει ποιοτικά προϊόντα, ανταγωνιστικές τιμές, βέλτιστη παρουσίαση, άψογη εξυπηρέτηση πελατών και συνεχές marketing. Με την εφαρμογή αυτών των συμβουλών και τη συνεχή βελτίωση, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τις παραγγελίες σας και να χτίσετε μια επιτυχημένη παρουσία στις online αγορές.

Η επιτυχία στα marketplaces δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί σκληρή δουλειά, αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια. Με μεθοδικότητα, στρατηγική και εστίαση στην ικανοποίηση των πελατών, μπορείτε να χτίσετε μια επιτυχημένη και κερδοφόρα επιχείρηση online και να αυξήσετε σημαντικά τις πωλήσεις σας.

 

Προτείνουμε να διαβάσεις κι αυτά τα άρθρα:

Επικοινωνήστε μαζί μας