fbpx

Οι πωλήσεις κερδίζονται στο Back Office

Οι πωλήσεις κερδίζονται στο Back Office

Η ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις όπου χάθηκαν μάχες ή ακόμα και πόλεμοι από τον κακό σχεδιασμό των μετόπισθεν. Η προετοιμασία πριν από τη μάχη, ο σχεδιασμός και οι λεπτομερείς προβλέψεις είναι προϋπόθεση για την τελική νίκη. Αλλά και στο  e-commerce, τα μετόπισθεν αφορούν σε μεταφορές, προμήθειες, γραμμές ανεφοδιασμού, υλικά και πολλά άλλα που μοιάζουν «πολεμικά».

Δεν υπάρχει κατάστημα, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό που να μην επιδέχεται βελτιώσεων. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ρυθμούς πρωτόγνωρους για την ανθρωπότητα, η προσαρμοστικότητα είναι προϋπόθεση επιβίωσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο καταναλωτής μεταβάλλεται και αυτός όσον αφορά στα “θέλω” του, στα κριτήριά του, στην συμπεριφορά του κατά την αγοραστική διαδικασία.

Το επόμενο μεγάλο πράγμα που θα συμβεί στον κόσμο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Άλλοι μιλούν για ένα νέο σημείο ισορροπίας των καταναλωτικών patterns. Τα ανοικτά μαγαζιά θα ξαναπάρουν το ρόλο τους με την διόρθωση που αυτό θα φέρει στα έσοδα του hard core e-commerce? Η πρόκληση είναι εκεί. Όσο οι επιχειρήσεις του κλάδου ενισχύουν τα brand equities και όσο οι εκάστοτε τεχνολογίες αιχμής υιοθετούνται από τις επιχειρήσεις του industry, τόσο αυτή η “διόρθωση” θα είναι ομαλότερη.

Με αφορμή την πανδημία η εμβάθυνση των τεχνικών και η ανάπτυξη εφαρμογών κάθε είδους έδωσαν στο e-commerce δυναμική και διείσδυση πρωτόγνωρη. Η ψηφιακή αγορά αποκτά χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν όλο και περισσότερο στην φυσική. Έτσι, πολλοί retailers που ήσαν επαρκώς προετοιμασμένοι, μπόρεσαν να υποδεχθούν τους ψηφιακούς -πλέον- πελάτες τους σε “καταστήματα” λειτουργικά και αποτελεσματικά.  Όπως ο πωλητής ενός καταστήματος ρούχων αντιδρά στο ερέθισμα του πελάτη του, έτσι και η Τεχνητή Νοημοσύνη, “μαθαίνει” να “σερβίρει” όπως ο πωλητής-άνθρωπος, προϊόντα που είναι όλο και πιο κοντά στις ανάγκες του καταναλωτή. Οι ομοιότητες των αναγκών είναι πολλές. Ο τρόπος ικανοποίησής τους διαφέρει.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πόσο μοιάζει το λιανεμπόριο και πώς το e-commerce model μπορεί να μάθει από τις πρακτικές του συμβατικού εμπορίου;

Εφαρμογή προσομοίωσης & προβλέψεων

Back Office Generic

Το λιανεμπόριο πάντα “μετρούσε” κάθε τι που μπορούσε να το επηρεάσει. Κακοκαιρία, απεργίες, επικαιρότητα, εποχικότητα και πόσα άλλα. Όλα αυτά μαζί έκαναν τον έμπορο, σοφότερο και τον καθιστούσαν γνώστη. Οι προβλέψεις του αποτυπώνονταν στο εύρος των ειδών της επιχείρησής του, στο κόστος κτήσης τους, στην τιμολόγησή τους και στις δράσεις που θα αναλάμβανε για την προώθησή τους.

Σήμερα, σε έναν πολυπαραμετρικό κόσμο, ο επιχειρηματίας του e-commerce έχει να διαχειριστεί εντυπωσιακά μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών, πράγμα πρακτικά αδύνατο αν δεν πάρει τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα προωθήσεων που πραγματοποιήθηκαν π.χ. την προηγούμενη χρονιά υπό τις ίδιες περίπου συνθήκες, βοηθά στην διόρθωση και βελτιστοποίηση διαφημίσεων σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κοινού. Ο ορθολογικότερος επιμερισμός της επένδυσης με κριτήριο τις επιδόσεις κάθε καναλιού προβολής οδηγεί σε αύξηση  των παραγγελιών, του τζίρου και τελικά του κέρδους.

Εφαρμογή διαχείρισης της αποθήκης με παράλληλη ταξινόμηση των προϊόντων

Back Office Generic

Η “ψυχή” κάθε λιανέμπορου είναι η αποθήκη του… Το stock του. Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει τίποτα. Επί αυτού χτίζεται όλο το οικοδόμημα. Για αυτό και ήταν, είναι και θα παραμείνει θεμελιώδες, ο έμπορος να έχει διαρκή, αξιόπιστη και φιλική πληροφόρηση. Τροφοδοσία-Αποθέματα, και η σύνδεσή τους με την επικοινωνιακή προβολή είναι απολύτως προφανής απαίτηση. Η διαφήμιση, άρα η επένδυση -κάθε είδους πόρων- σε ένα ή περισσότερους κωδικούς που δεν θα μπορέσουν να εισφέρουν -λόγω stock- στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι θέμα βιωσιμότητας.

Το stock -όντας το πρωταρχικό κύτταρο της επιχείρησης- και οι πληροφορίες περί αυτού, πρέπει να τυγχάνουν του μέγιστου δυνατού σεβασμού. Είναι η βασική εκροή χρημάτων του επιχειρηματία του e-commerce και για αυτό μια σχετική εφαρμογή που να το βοηθά στη λήψη αποφάσεων είναι θεμελιώδης.

Subscription status των χρηστών

Back Office Generic

Κάποτε, κάθε λιανέμπορος έγραφε στο τεφτέρι του τα τηλέφωνα των πελατών του για να τους ενημερώσει αν έχει καινούργια παραλαβή. Την ενημέρωση ακολουθούσε η φυσική επίσκεψη στο κατάστημα και -ιδανικά- η ολοκλήρωση της πώλησης. Όμως δεν τον καλούσε να δει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟ είχε παραλάβει, αλλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αν είχε παραληφθεί κάτι που ο έμπορος ήξερε ότι ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πελάτη του.

Ακόμα, διανύουμε τη φάση όπου πολλοί καταναλωτές δέχονται άσχετα με τις επιθυμίες τους ενημερωτικά μηνύματα (emails) με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα που έπονται αυτού. Ανύπαρκτο open rate και απεγγραφή από τη λίστα.

Σήμερα, στην ψηφιακή εποχή του ΑΙ, όπου η κατανάλωση και η ευκολία είναι ζητούμενο, ο καταναλωτής εγγράφεται ως subscriber και η επιχείρηση οφείλει να διατηρεί τη επαφή μαζί του κοινοποιώντας του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εκείνα τα είδη που ο “αλγόριθμος” ξέρει πως τον ενδιαφέρουν.

Αυτό, μέσω κατάλληλου follow-up ανά περίπτωση ομαλοποιεί τη διάδραση μεταξύ των δύο πόλων οδηγώντας σε αύξηση της επισκεψιμότητας, μείωση των εγκαταλελειμμένων καλαθιών , αύξηση παραγγελιών και τελικά… αύξηση του τζίρου.

Δημιουργία Personas για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων του media spend

Back Office Generic

Η στόχευση του κοινού ήταν και παραμένει μια ολόκληρη επιστήμη κάτω από τη στατιστική. Και ενώ για τα άλλα business models και media οι παραδοχές είναι πολλές πριν αρχίσει η “αποστολή” μηνυμάτων, το e-commerce έχει στα χέρια του εξαίρετα εργαλεία στόχευσης και επαναστόχευσης του κοινού σε διαφορετικά clusters καταναλωτών. Η δημιουργία στοχευμένων διαφημίσεων ανά persona παραδίδει αποδοτικότερη αξιοποίηση του spending, επιτρέποντας στον επιχειρηματία με τους ίδιους πόρους, είτε να διευρύνει το κοινό που θα στοχεύσει, είτε θα εμβαθύνει τις καμπάνιες του ή εναλλακτικά θα αποφασίσει τη μείωση του spending, εξασφαλίζοντας παράλληλα αύξηση των παραγγελιών, του τζίρου και τελικά των κερδών του.

Εφαρμογή επεξεργασίας τιμών πώλησης ανταγωνισμού

Back Office Generic

Ακόμα και σήμερα, στην εποχή του internet το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του φυσικού λιανεμπορίου “μετράει” τον ανταγωνισμό μέσω window και mystery shopping. Μόνο έτσι μπορεί να αποφασιστεί ορθά η κοστολόγηση των προϊόντων αλλά και των περιθωρίων ευελιξίας κατά τη διαδικασία πώλησης. Και ενώ για τον μαγαζάτορα οποιουδήποτε εμπορικού δρόμου της χώρας, αρκεί να περιδιαβεί πάνω-κάτω 3 φορές στη σεζόν τα ανταγωνιστικά με τον ίδιο μαγαζιά, για τον επιχειρηματία του e-commerce, αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται για όλα τα καταστήματα της χώρας σε χρόνο dt και πολλές φορές -ακόμα- και μέσα σε ένα μήνα. Οι λόγοι είναι προφανείς. Στο e-commerce που ο συναισθηματικός παράγοντας της εντοπιότητας είναι ανύπαρκτος, το κόστος καθίσταται ο κυρίαρχος παράγοντας απόφασης αγοράς, άρα και επιλογής e-shop.

Η αξιοποίηση σχετικής εφαρμογής παρακολούθησης της δραστηριότητας μεταβολών των τιμών δημοφιλών προϊόντων του ανταγωνισμού είναι εργαλείο επιβίωσης. Κάποτε γίνονταν πόλεμοι με όπλα για το νερό. Σήμερα, οι πόλεμοι είναι οικονομικοί και αφορούν στην πρόσβαση στην πληροφορία. Ο επιχειρηματίας του e-commerce έχει την άνεση να ξέρει real-time τι κάνει ο ανταγωνισμός του.

Η αξιοποίηση της πληροφορίας και οι αποφάσεις είναι επιχειρηματικό προνόμιο. Οι αποφάσεις βάσει πληροφοριών  οδηγούν σε  αύξηση επισκεψιμότητας, αύξηση των παραγγελιών, το τζίρου και τελικά των συνολικών κερδών του επιχειρηματία.

Συμπερασματικά, θα έλεγε κανείς ότι καταναλωτές και επιχειρηματίες του e-commerce, απολαμβάνουν το μέγιστο της συμβολής της τεχνολογίας και των εξελίξεων που αυτή φέρνει, είτε στην εμπειρία αγοράς των πρώτων, είτε στις back office λειτουργίες τις επιχείρησης που εξασφαλίζουν ομαλή λειτουργικότητα των απαραίτητων εσωτερικών διαδικασιών, κερδοφορία και εν τέλη βιωσιμότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας