Αύγουστος 26 2011
Κατηγορία:
Intrenet marketing
Σχόλια: Comments Off

Internet marketing στρατηγικές

internet marketing

Internet marketing

Ο όρος internet marketing στρατηγικές περιλαμβάνει όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσω του διαδικτύου (και στη προκειμένη περίπτωση μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματός του), να γιγαντώσει την προβολή της επιχείρησής του, να προσεγγίσει νέους πελάτες, να μειώσει τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσει τα κέρδη.

Το internet marketing αποτελεί ένα τεράστιο κανάλι προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών και μία νέα σχετικά μέθοδο για να μεταφέρετε την επιχείρησή σας σε ένα νέο ανώτερο επίπεδο. Υπάρχουν λοιπόν τεράστια οφέλη του internet marketing για τον επιχειρηματία διότι ολόκληρη η οικονομία πλέον μεταφέρεται online.

Το internet marketing ή online marketing σας αφορά, είτε η επιχείρησή σας δραστηριοποιείται αποκλειστικά online, είτε μερικώς online, είτε αποκλειστικά offline. Το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μεταδώσετε το μήνυμα του ηλεκτρονικού καταστήματος σας στους καταναλωτές, να προωθήσετε προϊόντα και υπηρεσίες και να πραγματοποιήσετε έρευνα αγοράς για τον ανταγωνισμό ή της ανάγκες των καταναλωτών.

Στο εξωτερικό, οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον έχουν συμπεριλάβει το internet marketing σαν μέρος του γενικότερου marketing mix που ακολουθούν. Στην Ελλάδα οι ρυθμοί αφομοίωσης του διαδικτύου από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι σαφώς πιο αργοί, αναπόφευκτα όμως θα επιταχύνουμε και θα αναγνωρίσουμε το internet marketing σαν σημαντικό κανάλι προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι κυριότερες internet marketing στρατηγικές

Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες των internet marketers εστιάζονται σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες και αποδοτικές στρατηγικές.

Banner marketing ή Banner advertising: Από τις πρώτες μεθόδους που αναπτύχθηκαν.

Τα banners παρουσιάζουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Βγάζουν μάτι ότι πρόκειται για διαφημίσεις και ο καταναλωτής έχει αναπτύξει αντιστάσεις σε οτιδήποτε μοιάζει με διαφήμιση, με αποτέλεσμα να τις αγνοούν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει προστεθεί ήχος και κίνηση, ώστε να τραβούν την προσοχή. Το θέμα είναι όμως ότι γίνονται ελαφρώς ενοχλητικές!

Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το Google AdSense, το οποίο προβάλει διαφημίσεις κειμένου σε ιστοσελίδες που είναι σχετικές με την διαφήμιση.

Δημιουργία website: Η προφανής επιλογή και το πρώτο βήμα εισόδου στο internet marketing. Μία ιστοσελίδα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προβάλλουν τα χαρακτηριστικά τους, να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, είτε για άμεση πώληση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρετε, είτε για έμμεση πώληση, προσφέροντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να επικοινωνήσει μαζί σας. Ακόμα και αν λειτουργείτε μία επιχείρηση πολύ τοπικού χαρακτήρα, μία ιστοσελίδα είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής της.

Affiliate marketing: Η πιο αποτελεσματική internet marketing στρατηγική στον πλανήτη.

Το affiliate marketing σας δίνει την δυνατότητα να έχετε στην διάθεσή σας έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι να προωθούν τα προϊόντα σας και να τους πληρώνετε κάποια μορφή προμήθειας, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί η πώληση.

Πρόκειται για μία πανίσχυρη internet marketing στρατηγική, οποία όχι μόνο δίνει την δυνατότητα σε εταιρίες να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις τους, αλλά και σε πολλούς ανθρώπους να κερδίζουν ένα κύριο ή εξτρά εισόδημα, με εργασία από το σπίτι.

Search Engine Marketing (SEM): Πρόκειται για την προσπάθεια προώθησης μίας ιστοσελίδας, είτε βελτιώνοντας την θέση της στις μηχανές αναζήτησης, με search engine optimization (SEO) τεχνικές, είτε με την αγορά pay per click (PPC) διαφημίσεων του Google adwords.

Η καλύτερη μέθοδος μεταξύ των 2 είναι φυσικά η πρώτη γιατί πολύ απλά είναι δωρεάν. Το «δωρεάν» είναι βέβαια σχετικό, γιατί μπορεί να μην κοστίζει σε νόμισμα, κοστίζει όμως σε χρόνο. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά.

Email marketing: Η συγκεκριμένη internet marketing στρατηγική θα σας επιτρέψει να κρατήσετε επαφή με πελάτες, που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ξαναβλέπατε ποτέ. Επίσης σας επιτρέπει να χτίσετε σχέσεις, προσφέροντάς τους πολύτιμο υλικό και πληροφορίες μέσω email, δημιουργώντας την εικόνα της αξιόπιστης εταιρίας στα μάτια τους.

Ας το δούμε το θέμα πρακτικά. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με εξαιρετικό sales letter, παρουσιάζει κατά μέσον όρο ποσοστό μετατροπής γύρω στο 5%. Αυτό σημαίνει πως κάθε 100 επισκέπτες στο ηλεκτρονικό κατάστημα, οι 5 γίνονται πελάτες. Με τους υπόλοιπους 95 τι γίνεται; Πιθανότατα δεν θα τους ξαναδείτε ποτέ.

Το email marketing δίνει την δυνατότητα σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα να δημιουργήσουν μία μεγάλη λίστα από email διευθύνσεις και να έχουν επικοινωνία με υποψήφιους πελάτες, όποτε το επιθυμούν. Η δημιουργία μιας email λίστας αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας στο internet marketing και μία από τις πιο αξιόπιστες στρατηγικές.

Blog Marketing: Στις μέρες μας, όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν επισυνάψει ένα blog στο ηλεκτρονικό κατάστημά τους και δημοσιεύουν άρθρα πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα δραστηριότητάς τους, επιτρέποντας στον επισκέπτη να παραθέσει τα σχόλιά του. Στην ουσία πρόκειται για ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του ηλεκτρονικού καταστήματος και του πελάτη. Με ένα blog ο επαγγελματίας έχει την δυνατότητα να αφουγκραστεί τις σκέψεις των πελατών και να τους καταλάβει καλύτερα. Το να γνωρίζεις καλά τον πελάτη σου και τον τρόπο που σκέφτεται, σου δίνει την δυνατότητα να προσαρμόσεις τα προϊόντα σου, σύμφωνα με αυτό που πραγματικά επιθυμεί.

Article marketing: Αφορά την δημοσίευση άρθρων και σχολίων σε blogs και forums σχετικά με το αντικείμενο της επιχείρησής σας και τα οφέλη του έρχονται από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

1) Από την ροή επισκεπτών που θα δημιουργηθεί από αυτούς που θα διαβάσουν τα σχόλιά ή τα άρθρα σας και θα κάνουν click στο link που τα συνοδεύει, που δεν είναι άλλο από το URL της ιστοσελίδας σας.

2) Δημιουργείτε back links προς το website σας, κάτι πολύ σημαντικό για το search engine optimization (SEO) και την κατάταξη της ιστοσελίδας σας από τις μηχανές αναζήτησης.

Απλοποιημένες internet marketing στρατηγικές

Αν δεν έχετε και μεγάλη εμπειρία στο χώρο του internet marketing ή μια σφαιρική εικόνα του αντικειμένου, πιθανόν να μην έχετε καταλάβει πλήρως τις στρατηγικές που περιγράφονται εδώ. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε τη δική σας internet marketing στρατηγική.

Ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει επιφυλακτικά το marketing και γενικά έχει την ψευδαίσθηση ότι για να το καταλάβεις θα πρέπει να το σπουδάσεις, να έχεις πάει στο πανεπιστήμιο ή σε κάποια σχολή. Σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο.

Ουσιαστικά marketing είναι να γνωρίζεις την ψυχοσύνθεση του καταναλωτή που στοχεύεις και να μεταφέρεις το μήνυμα που απαιτείται, ώστε να προβεί σε κάποια πράξη. Στην υπερκαταναλωτική κοινωνία που ζούμε, το να πρέπει γνωρίζεις την ψυχοσύνθεση του καταναλωτή, είναι σαν να πρέπει να γνωρίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό!

Αν προσπαθείτε να ανεβάσετε το επίπεδο την εταιρία σας ή το έχετε καταφέρει και προσπαθείτε να αυξήσετε τα κέρδη της, είναι πραγματικά κρίμα να αφήσετε τον φόβο για το internet marketing να σας σταματήσει. Αν δεν κατανοήσετε το Internet marketing δεν πρόκειται να πετύχετε τους στόχους σας, γιατί είναι απλά, πάρα πολύ σημαντικό.

Εκμεταλλευτείτε τα social networks και αυξήστε της πωλήσεις των προϊόντων σας. Δείτε 5 λόγους για να διαφημιστείτε στο Facebook.

Εκμεταλλευτείτε την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και αυξήστε τους υποψήφιους αγοραστές των προϊόντων σας. Δείτε πως θα αποκτήσετε ηλεκτρονικό κατάστημα εύκολα.

Κλείσιμο 

Περιοχή πελατών